Jumelage: Xanten

Op 19 mei 1990 werd de verbroedering met het Duitse Xanten opgericht. Reden voor deze toenadering van beide steden was een 'vijandelijke overname'. Volgens de legende roofden tijdens de middeleeuwen 'Rovers uit Xanten', de schrijnen van de heilige Dimpna en de heilige Gerebernus. Deze scène kan je trouwens ook in het hoogaltaar van de St.-Dimpnakerk terugvinden.

Xanten is een stad aan de zuidoever van de Duitse Niederrhein in het noordwesten van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. De stad is gesticht door de Romeinen die het Castra Vetera (het oude fort) noemden. Castra Vetera speelt als steunpunt van het Romeinse leger een belangrijke rol in de geschiedenis van Germania Inferior.

In Xanten vind je enkele interessante bezienswaardigheden terug waaronder het Archeologisch Park Xanten (APX), de gedeeltelijke wederopbouw van de Romeinse Colonia Ulpia Traiana. Ook de gotische St. Viktor-dom met de kloosterbibliotheek en het dommuseum, dat rijke kunstschatten tentoonstelt en het middeleeuwse stadscentrum met de Klever Tor, de Kriemhildmolen, het Gotische huis en andere historische gebouwen zijn beslist een bezoekje waard.

De website van Xanten kan je ook in het Nederlands bekijken: www.xanten.de