Erfgoeddag: heropening Bakkerijmuseum

zondag, 22 april, 2018 - 10:00 tot 18:00

Het Bakkerijmuseum in Geel-Ten Aard sloot in de zomer van 2015 haar deuren, na het overlijden van de bezieler Willy Goossens. De uitgebreide collectie zou via een veiling in loten onder de hamer gaan. Maar met erfgoedliefhebber Leo Struyven wierp er zich een kandidaat op om de inboedel in zijn geheel over te kopen. Bijzonder goed nieuws voor de collectie. De nieuwe eigenaar erkende bovendien de meerwaarde van de collectie op locatie: de site van de vroegere Worfthoeve, inclusief uitgebouwd bakhuis, in combinatie met de nabijheid van de historische Molen van’t Veld, bood het ideale en unieke decor voor de collectie.

Dat het erfgoed dan ook op deze locatie kan blijven, is een fantastische meerwaarde. De geschiedenis van het lokale bakkerijwezen krijgt nu een frisse herstart, op de oorspronkelijke locatie. Het Bakkerijmuseum heropent in stijl tijdens het weekend van Erfgoeddag, op zaterdag 21 en zondag 22 april 2018. Het overkoepelende thema van Erfgoeddag is dit jaar ‘Kiezen’. Het Bakkerijmuseum kiest volop voor een nieuwe start en benadrukt ook de bewuste keuze om de sterktes van weleer te bewaren en opnieuw publiek toegankelijk te maken.

Op zaterdag 21 april zet het Bakkerijmuseum de mooie traditie van de schuttersgilden in de verf. Dan gaat de eerste molenkampioenschieting van de Molen van’t Veld door. De inschrijvingen voor de schuttersverenigingen starten om 12u, de wedstrijd zelf begint om 13u. Ook de bezoekers die niet deelnemen aan de molenschieting, kunnen een poging wagen op de liggende wip en de mini-staande wip. Daarnaast zijn er enkele nevenactiviteiten (10u-18u): zo kan je het museum vrij bezoeken (zonder gids), zijn er enkele eet- en drankkraampjes en demonstraties van ambachten zoals mandenmaken.

Op zondag 22 april start het feestgedruis helemaal en pakt het Bakkerijmuseum groots uit. Elk uur tussen 10u en 18u zijn er gidsbeurten doorheen het museum. Jouw gids loodst je langs verschillende bakkersattributen: van broodvorm over hostie-ijzer tot karren die gebruikt werden voor het vervoer van en naar de molen. Je ontdekt er echte pareltjes zoals een rijkelijk versierde speculaasplank uit 1900. Het aanpalende bakhuis met de grote collectie bakkerijmachines biedt een leuke extra.
Naast gidsbeurten in het museum, zijn er op zondag tal van activiteiten op en rond de site, doorlopend van 10u tot 18u. De molen zal draaien, het brood zal rijzen en je smaakpapillen zullen werken bij een bezoek aan één van de vele eet- en drankkraampjes!
Ook je erfgoedhonger wordt gestild dankzij demo’s van oude ambachten (malen van graan, dorsen, maïs ontkolven, …) en een indrukwekkende bijeenkomst van oude tractoren.
Wie de indrukken even wil laten bezinken, kan samen met een natuurgids op stap in het aanpalende natuurreservaat De Zegge:

  • Er zijn twee wandelingen gepland: om 14 uur en om 16 uur. De wandeling duurt twee uur.
  • Beide wandelingen starten aan het Bakkerijmuseum (verzamelen naast de molen)
  • De toegang tot het Bakkerijmuseum en de molen zijn gratis. De rondleidingen in het bakkerijmuseum zijn dat ook.
    De wandeling van De Zegge is dat niet. Je betaalt hiervoor 4 euro aan de natuurgids die je mee op pad neemt.
  • Reserveren is niet nodig.

Je kan een bezoek aan het Bakkerijmuseum ook combineren met een bezoek aan het Geelse Lampenmuseum. Ook zij doen dit jaar weer mee met Erfgoeddag en nemen je mee in de wondere wereld van het licht.

Het heropeningsweekend van het Bakkerijmuseum is het startschot van een publieke opening elke zondag van 14u tot 17u. Groepen kunnen er bovendien terug op afspraak terecht. Boekingen lopen via eigenaar leo.struyven@gmail.com of via Toerisme Geel.

Het volledige programma van Erfgoeddag kan je HIER terugvinden.

 

Dienst Erfgoed – 014 56 66 93  - archief@geel.be

Locatie: 
Worfthoeven 5, 2440 Geel
Meer info
Telefoon: 
014 56 66 93