Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum

Op enkele kilometers van het pretpark Bobbejaanland en vlakbij het natuurreservaat De Zegge staat het Bakkerijmuseum, op de plaats waar vroeger de Worfthoeve stond. Deze Worfthoeve was één van de oudste hoeven van Ten Aard, de meest noordelijk gelegen parochie van Geel. De hoeve ontleende haar naam aan de houtsoort “worft”, een soort wilg die vandaag de dag nog wel eens gebruikt wordt om weiden af te bakenen en vroeger zeer gegeerd was door de klompenmaker omdat er klompen van gemaakt konden worden die zeer licht om dragen waren.

Het Bakkerijmuseum herbergt een uitgebreide collectie wafelijzers, broodpenningen, hostie-ijzers, ijs-, chocolade- marsepein- en speculaasvormen en vele andere attributen van de Kempische bakkerskunst. Wat de verzameling heel bijzonder maakt, is het bakhuis met allerhande bakkerijmachines. In de schuur bevinden zich een aantal oude voertuigen en karren, die te maken hebben met het vervoer van en naar de bakkerij en de molen.

Voor scholen: werken met wind en warmte
Via een uitgebreide kennismaking op kindermaat, in en rond de Molen van ’t Veld en het Bakkerijmuseum, beleven de kinderen van op de eerste rij de evolutie van graankorrel tot brood. Doelgroep: kleuters van de derde kleuterklas en alle graden van het basisonderwijs. Duurtijd zowat twee uur.

 

Bakkerijmuseum 1Bakkerijmuseum 2Bakkerijmuseum 3Bakkerijmuseum 4
Openingsuren

Groepen:

  • Het Bakkerijmuseum kan na afspraak bezocht worden door groepen.
  • Een rondleiding in het museum duurt ongeveer één uur.
  • Boeking en tarieven voor groepen via dienst Toerisme & Stadsanimatie.

Individueel bezoek:

  • van 1 april tot 30 september elke zondagnamiddag open van 14 tot 17 uur
  • € 2 per persoon
  • Gratis voor kinderen jonger dan 6 jaar
  • Een gids is aanwezig en leidt je graag rond